geboren uit de creatieve onderstroom: Albert de magische draak

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.27.3″ hover_enabled=”0″ fb_built=”1″ _i=”0″ _address=”0″ custom_padding=”0px||||false|false”][et_pb_row _builder_version=”3.27.3″ _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27.3″ _i=”0″ _address=”0.0.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27.3″ hover_enabled=”0″ _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

Sinds kort zit ik op boetseerles. Lekker met m’n handen in de klei. Een heel aards goedje, maar op de een of andere manier associeer ik klei ook met iets magisch. Een plastisch mengsel dat in iedere gewenste vorm te plooien is en onbuigzaam wordt als je het verhit. Uit een homp klei kun je maken wat je wilt. Voor iemand als ik die veel creëert met behulp van taal en woorden is boetseren een andere, meer fysieke manier om toegang te krijgen tot de creatieve onderstroom. Het ter plekke laten ontstaan. Alles kan. Niets is goed of fout. 

Deze ochtend herrees er een draak uit de klei. Een magisch wezen dat tot de verbeelding spreekt en in veel mythes, sprookjes maar ook nieuwere verhalen zijn opwachting maakt. In de Europese verhalen veelal als een gevaarlijk, vuurspuwend wezen dat verslagen moet worden. In landen als China juist een teken van voorspoed. 

Mijn draak ziet er niet bepaald angstaanjagend uit. Het is een welwillend exemplaar, ik heb hem Albert gedoopt. Die naam lijkt op de een of andere manier bij hem te passen. Straks gaat Albert de oven in. Daar wordt hij hard van.

Creativiteit is een prettige manier om het innerlijke drakennest eens op je gemak te verkennen.

Wist je trouwens dat draken, als je kijkt naar hun symbolische betekenis, staan voor het ‘onderbewuste’? Een draak woont vaak in een onderaardse grot, waar hij (of zij?) een schat bewaakt. Om je innerlijke draak te verslaan (of te temmen!) en je schat te vinden moet je in je eigen binnenste afdalen. Creativiteit is een prettige manier om dat drakennest eens op je gemak te verkennen. Door te tekenen, boetseren, schrijven, te componeren, te breien, haken, naaien, hout te bewerken etc, etc. dompel je jezelf even in de creatieve onderstroom, zonder er in te verdrinken of meegesleurd te worden. Wat kun je daar zoal aantreffen, welke heksen, draken en andere engerds? Misschien valt het wel mee en verdienen die onbekende en onbeminde schaduwwezens ook een plekje in je verhaal. Of in het geval van mijn draak Albert een plaatsje in de vensterbank. 

In mijn boek In de voetsporen van de heldin kun je meer lezen over draken temmen en heksen te slim af zijn.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]