06-22968290 info@edithdewit.nl

Lange tijd heb ik gedacht dat werken en spelen twee heel verschillende werelden waren. Werken betekende voor mij verantwoordelijkheid nemen, dingen doen die ik niet per se leuk vond maar die wel moesten gebeuren. Werken eiste van je dat je doelgericht en vooral serieus was. En daar verdiende ik  dan geld mee. Zo was ik jarenlang een serieuze, vakbekwame communicatieadviseur en later bedrijfsjournalist, die haar werk dodelijk saai, eentonig en vervelend vond. Wat zoals je zult begrijpen ook zo zijn weerslag had op mijn joie de vivre.

Voor de fun 

Spelen was voor mij iets totaal anders. Het was leuk, gaf energie en een gevoel van vrijheid. Spelen betekende mijn neus achterna gaan, nieuwe dingen uitproberen, zelf kiezen waar ik me op wilde richten en met wie. Maar spelen was geen werk en daarmee kon ik dus geen geld verdienen, zo was mijn redenatie. En dat klopte ook. Mijn speelprojecten leverden wel plezier op maar geen inkomen. Maar ik kon het spelen niet laten en spelenderwijs leerde ik ongemerkt wél veel:  illustreren, boeken schrijven, vormgeven, luisterboeken inspreken, lezingen en workshops geven, trainingsmaterialen ontwikkelen, liedjes componeren, e-books maken, podcasten. Gewoon voor de fun.

Peter Pan

Maar steeds als ik werkte aan een speelproject bekroop me een schuldgevoel, want werd het niet eens tijd om ‘iets’ te maken van mezelf? Al dat spelen zonder doel kostte veel tijd. Waar wilde ik over vijf jaar staan, wat was mijn doel? Die drang om alleen maar te doen wat ik leuk vond, was dat niet wat verwend en een teken van onvolwassenheid? Het Peter Pan syndroom? Die zelfkritiek werd ook niet bepaald ontkracht door mijn directe omgeving en de samenleving. Spelen staat in onze maatschappij niet in hoog aanzien. Naarmate je ouder wordt, is het steeds meer een ondergeschoven kindje. Iedereen moet aan de bak, jij ook. It’s time to grow up!

Van manco naar talent

Deze vervelende spagaat had nog lang kunnen aanhouden als ik niet een fantastische coach was tegengekomen. Zij hield me een spiegel voor. De kritische stem verstomde en er ontstond een nieuw inzicht. Wat ik had beschouwd als mijn grootste manco, was wellicht wel mijn grootste talent. Mijn speelse aard en mijn verlangen om steeds iets nieuws te creëren maakten mij zeer geschikt als verhalenvanger en content creator.

Ik ben gestopt met mijn vastomlijnde schrijfwerk voor grote organisaties en richt me nu op zzp’ers die ik met speelsheid en creativiteit help om hun unieke bijdrage in de wereld te zetten. Dat kan op vele manieren. Sindsdien zijn werk en spelen voor mij onafscheidelijk met elkaar verbonden. Mijn werk is spelen en creëren geworden. Ik mag samen met fantastische, gedreven professionals steeds opnieuw mooie dingen in de wereld zetten en ik kan er nog mijn brood mee verdienen ook!

Hoe kijk jij aan tegen spelen en werken?

Waar word jij blij van? Wat doe je omdat het nou eenmaal moet? Maak jij ruimte om iets te doen voor de fun? Als je zin hebt om samen te spelen en iets moois te creëren, weet me te vinden.

It’s time to play! Om een idee te krijgen wat allemaal mogelijk is kun je alvast mijn creatieve content menu bekijken. 

Het filmpje hiernaast is een van mijn speelprojecten. Ik had nog nooit een stopmotion filmpje gemaakt en het leek me leuk om dat eens als boekpromotie te proberen. Weer wat geleerd 🙂

En die fantastische coach is trouwens Saskia Klaaysen van Anahata Coaching www.anahata-coaching.nl